Contextualització

Dades de la matèria

Any acadèmic
2010-11
Nom
LEGISLACIÓ I GESTIÓ URBANÍSTICA
Codi Assignatura/Matèria
101408
Centre
Escola Politècnica Superior
Departament
DRET PUBLIC
Cicle
1
Tipologia
TRONCAL
Extensió
2N Q AVALUACIO CONTINUADA
Crèdits ECTS
7.5
Hores
187.5
Percentatge d'ús de l'Idioma
Idioma
Percentatge d'ús
Anglès
0.0
Castellà
100.0
Català
0.0

Recomanacions (màx. 4000 caràcters)

Assignatura complementària per la formació del graduat en enginyeria de l'edificació, però de gran importància conceptual i pràctica per al desenvolupament del treball professional del futur enginyer. Es recomana el seguiment continuat de les activitats presencials i el treball personal centrat en els materials de classe (teòrics i pràctics) i en la utilització de la legislació vigent sobre edificació i urbanisme.

Assignatura/matèria en el conjunt del pla d'estudis (màx. 4000 caràcters)

Assignatura que es cursa en el 2n quadrimestre del 2n curs de l'ensenyament. Pertany al mòdul "Formació bàsica", concretament a la matèria "Dret".

Requisits per cursar-la

Prerequisits
Corequisits

Professorat

Nom
Correu
Horari de consulta
Crèdits teòrics
Crèdits pràctics
Antonio Ezquerra
aezquerra@dpub.udl.cat
A concretar
4.5
Juan Peman Gavin
jpeman@dpub.udl.cat
A concretar
6

Competències

Competències estratègiques de la Universitat de Lleida

  • Correcció en l'expressió oral i escrita

Competències específiques de la titulació

  • Coneixements bàsics del règim jurídic de les Administracions Públiques i dels procediments de contractació administrativa i privada.

Competències transversals de la titulació

  • Capacitat per a l'abstracció i el raonament crític, lògic i matemàtic.

Continguts

Continguts de la matèria

Introducció.

 

           LLiçó 1. Les perspectives de la intervenció pública sobre l'edificació: urbanisme, vivienda, medi ambient,accesibilitat i barreres arquitectòniques, prevenció de riscos laborals, etc.Poders públics competents per a la seva regulació. Legislació estatal i autonòmica: la intervenció del Estat i de les Comunitats Autònomes. La normativa comunitària. La intervenció municipal.

 

 

I.Instruments i conceptes jurídics fonamentals aplicables a l'activitat constructiva.

 

Lliçó 2. La propietat i altres drets reals. El dret de propietat en les seves diferents modalitats. En particular, la propietat sobre immobles. Els drets reals sobre cosa aliena: drets reals de gaudi, de garantia i d'adquisició preferent. Les servituds legals i les relacions de veïns.El Registre de la Propietat.

 

Lliçó 3. Les relacions contractuals. La compravenda. El contracte d'arrendament de cosa. Arrendament de serveis i arrendament d'obra o contracte d'obra. El contrate de seguro. La responsabilitat per danys: responsabilitat contractual i extracontractual.

 

Lliçó 4.El contracte civil d'obra o d'execució d'obra. Objecte i elements del contracte. Obligacions de les parts i desenvolupament del contracte. La terminació del contracte d'obra. La subcontractació.

 

Llicó 5. Els contractes administratius. Aspectes generals. El contracte administratiu d'obres. Altres modalitats d'execució de les obres públiques. El contracte de gestió de serveis públics. El contracte de serveis. Altres contractes administratius.

 

           Lliçó 6. Administració pública i activitat constructiva. Les autoritzacions administratives i altres tècniques de verificació de la legalitat de les obres. Les potestats administratives d'inspecció i sanció. Els visats de projectes i altres formes d'intervenció dels Col·legis professionals.

 

Lliçó 7. Dret laboral i obres de construcció. Les obres com a centre de treball. Les relacions de feina en la construcció: treball dependent, treball autònom i subcontractació. Les empreses de treball temporal. La protecció de la salut i seguretat dels treballadors de la construcció: obligacions y responsabilitats en matèria de prevenció de riscos laborals.

 

 

II. L' ordenació legal de l'edificació i la vivienda

 

Lliçó 8. Aspectes generals. Concepte i modalitats d'edificació segons la LOE. Els requisits bàsicss de l'edificació: funcionalitat, seguretat i habitabilitat. La seva concreció mitjançant el Codi Tècnic de l'Edificació.

 

Lliçó 9. Els agents que intervenen en el procés d'edificació. Promotor, projectista constructor, director de l'obra i director de l'ececució de l'obra. El coordinador de seguretat i salut. Les obligacions que assumeixen cada un d'ells. Les entitats i laboratoris de control de la qualitat de l'edificació.

 

           Lliçó 10. El procés d'edificació: el projecte tècnic, les autoritzacions administratives, l'execució i recepció de les obres, i la seva documentació. Llicències de primera ocupació, declaracions d'obra nova i inscripcions registrals. La gestió dels residus en les obres.

 

Lliçó 11. La responsabilitat dels agents que intervenen en el procés d'edificació. La responsabilitat civil davant els adquisidors per defectes en la constucció. L'assegurament de la responsabilitat civil. Les responsabilitats penals.

 

Lliçó 12.El marc específic de l'edificació residencial: la intervenció pública sobre la vivenda. En particular, la llei catalana sobre el dret a la vivenda. El control de lacalitat i l'habitabilitat de les viviendes. La política de promoció de viviendes socials: les viviendes de protecció oficial.

 

 

III.Ordenació i gestió urbanística

 

           Lliçó 13. Introducció. La ordenació legal del urbanisme a Espanya. Urbanisme i Dret urbanístic. El marc constitucional. Les competències del Estat, de les Comunitats Autònomes i dels entes locals. Els principis bàsics del Dret urbanístic a Espanya. La legislació estatal sobre règim del sòl: evolució i regulació en vigor. La legislació urbanística catalana: les seves opcions bàsiques i principis inspiradors.

 

Lliçó 14. El planejament urbanístic. Plans territorials i planes urbanístics. El sistema de planejament urbanístic català. Planejament general i planejament de desenvolupament. Les diferents figures de planejament. Els estàndards urbanístics i les normes d'aplicació directa. El procedimen de elaboració i aprobació dels plans d'urbanisme. Publicitat dels plans.

 

Lliçó 15. El règim urbanístic del sòl. La classificación i qualificació urbanística del sòl. Concepte i règim del sòl urbà. Concepte i règim del sòl urbanitzable. Concepte i règim del sòl no urbanitzable. La classificació del sòl en suposats d'ausència de planejament. Les situacions bàsiques del sòl en la vigent Llei de sòl: sòl urbanitzat i sòl rural.

 

Lliçó 16. La gestió urbanística. L'execució dels plans d'urbanisme. Sistemes i modalitats d'execució dels plans d'urbanisme. La conservació de les urbanitzacions. Altres  instruments de gestió urbanística: els patrimonis públics de sòl.

 

Lliçó 17. La intervenció administrativa sobre l'edificació (I). La llicència urbanística: concepte i característiques. Àmbit objectiu de la càrrega d'obtenir la llicència urbanística. El procediment d'otorgament. Els efectes de la llicència. La llicència d'obertura d'establiments o llicència d'activitat.Les llicències ambientals.

 

Lliçó 18. La intervenció administrativa sobre l'edificación (II). El deure de conservació d'immobles. Les ordres d'execució. La ruina d'edificis. Concepte i classes. El procediment de declaració de ruina.

 

 

IV.Valoració d'inmobles

 

            Lliçó 19. Valoració de terrenys i solars. Els criteris de la Llei de Sòl i la seva aplicació.

 

            Lliçó 20. La valoració de les obres i edificacions. La valoració dels arrendaments dels drets reals sobre immobles.

 

 

V. L'activitat professional dels enginyers de l'edificació.

 

           Lliçó 21. Les funcions i obligacions professionals dels enginyers de l'edificació. La seva responsabilitat professional. Responsabilitat civil, responsabilitat administrativa i responsabilitat penal. La responsabilitat disciplinària davant l'organització colegial de la professió.

 

           Lliçó 22. L'organització coorporativa professional de l' Arquitectura tècnica i de l' Enginyeria de l' edificació. Els Col·legis professionals, Consells autonòmics de Col·legis i Consell General. La previsió social i l'assegurament.

Bibliografia

Bibliografia recomanada

CARRASCO PERERA, A., E. CORDERO LOBATO y C. GONZÁLEZ CARRASCO, Derecho de la construcción y de la vivienda, Dilex, Madrid, 2008.

-Comentarios a la Ley de Ordenación de la Edificación, Aranzadi, 3ª ed., 2005.

 

GARCÍA MACHO, R. (Dir.), Comentarios a la Ley de Ordenación de la Edificación: régimenjurídico y técnico, Colex, Madrid, 2000.

 

GONÁLEZ NEBREDA, P. y otros, La valoración inmobiliaria. Teoríay práctica, La Ley,2006.

 

DELARCO TORRES, M. A., M. PONS GONZÁLEZ, Derecho de la construcción. Aspectos civiles y administrativos, Comares, 7ª ed., 2006.

 

DÍAZ BARCO, F., Manual de Derecho de la construcción, Aranzadi, 2006

 

FERNÁNDEZ RODRÍGUEZ, T. R., Manual de Derecho urbanísitico,La Leyel Consultor,2007.

 

HUMERO MARTÍN, A. E., Guía práctica de casos referentesa la edificación y el urbanismo, Dykinson, Madrid, 2006.

 

JIMÉNEZ HORWITZ, M., Las responsabilidades en las ubcontratación de obras, Comares, Granada, 2009.

 

LOPEZ RAMÓN, F., Introducción al Derecho urbanístico, Marcial Pons, 2007.

 

MARTÍNEZ DE PAZ, R., Aspectos legales de la construcción, CEAC técnico, Barcelona, 2003.

 

PONS GONZÁLEZ, M., Comentarios prácticos a la Ley de la edificación,Comares, 2003.

 

SAPENA GRAU, Francisco, El Arquitecto técnico y elAparejador frente al nuevo Código Penal, Cedecs, Barcelona,1997.

 

TRAYTER, J. M. (Dir.), Comentarios a la Ley deurbanismo de Cataluña, Aranzadi, 2007.