Durant el curs es realitzaran dos exàmens parcials. Cada examen representarà el 25% de la nota final (entre els dos el 50%).
També es realitzaran els qüestionaris de dos artícles que es treballaran individualment. Els qüestionaris es resoldran a classe. Cada qüestionari representarà el 10% de la nota final (entre els dos el 20%).
Finalment, durant el curs es realitzaran dos treballs individuals -en el segon cas, en funció del nombre d'alumnes que facin l'assignatura i si el professor ho considera oportú, es faran en grups de dos o tres-. El primer treball representarà el 10% de la nota final i el segon el 20% (entre els dos un 30%).
En resum: 25 + 25 + 10 + 10 + 10 + 20 = 100
Per aprovar l'assignatura caldrà obtenir 50 punts (50% del total).
També serà obligatori realitzar totes les proves en les dates indicades. Si algun alumne no pot realitzar alguna de les proves tindrà una puntuació de 0 i podrà realitzar la resta.
L'alumne que realitzi el primer qüestionari d'article, el primer treball individual i el primer examen parcial constarà en les actes com a presentat. Només s'acceptarà fer constar a les actes com a no presentat si no ha arribat a fer alguna de les tres proves indicades i ha abandonat l'assignatura.
Assignatura/matèria en el conjunt del pla d'estudis (màx. 4000 caràcters)
L'ocupació és un element clau en l'evolució de les nostres societats, tant a nivell global com de les persones que les integren.
En l'assignatura "Economia del Treball i Polítiques d'Ocupació" es pretén conèixer i analitzar la incidència de l'ocupació en el desenvolupament econòmic i social de les darreres dècades en l'Estat espanyol i les característiques de la mateixa en l'actualitat. L'esdevenir de les societats està en funció de les condicions de treball i d'ocupació de les persones. Per aquest motiu, l'ocupació serà l'element clau d'anàlisi i reflexió durant tot el curs. També es vol analitzar l'evolució de les polítiques d'ocupació resultants de l'aplicació de les directrius europees i de les continues reformes laborals desenvolupades a l'Estat espanyol.
Aquesta assignatura es desenvoluparà mitjançant classes teòriques, que es realitzaran en els dies assignats a sessions en grups grans, i classes més pràctiques i experimentals, que es realitzaran en els dies assignats a sessions en grups mitjans. Aquestes últimes es realitzan, preferentment, en una aula d'informàtica i serviran, entre altres objectius, com a base per a la realització dels treballs individuals.
En funció del nombre d'alumnes que cursin l'assignatura el Mòdul IV es materialitzarà com a treball individual o en grup (dues o tres persones com a màxim). En el desenvolupament del curs s'aniran donant indicacions al respecte.
Requisits per cursar-la
Prerequisits
Corequisits
Professorat
Nom
Correu
Horari de consulta
Crèdits teòrics
Crèdits pràctics
Rafael Allepuz Capdevila
rafael.allepuz@econap.udl.cat
Por determinar
6
Competències
Competències estratègiques de la Universitat de Lleida
Domini de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.
Correcció en l'expressió oral i escrita
Competències específiques de la titulació
Identificar i interpretar els factors econòmics, ambientals, polítics, sociològics i tecnològics en els àmbits local, nacional i internacional i la seva repercussió sobre les organitzacions.
Competències transversals de la titulació
Ser capaç de treballar i d'aprendre de forma autònoma i simultàniament interactuar adequadament amb els altres, cooperant i col·laborant.
Capacitat de crítica i autocrítica.
Treball en equip i lideratge.
Actuar sobre la base del rigor, el compromís personal i l’orientació a la qualitat.
Capacitat d'organitzar i planificar.
Capacitat d'anàlisi i de síntesi.
Continguts
Continguts de la matèria
MODUL I: ELS CANVIS EN L'OCUPACIÓ
Unitat 1: La globalització econòmica i el treball Unitat 2: Les formesd'ocupació i la precarietat laboral Unitat 3:Immigració i treball Unitat 4:Evolució de l'ocupació a l'Estat espanyol (treball individual)
MODUL II: TRETS DE L'OCUPACIÓ: FLEXIBILITAT, TEMPORALITAT I ATUR
Unitat 1: Les reformes laborals a l'Estat espanyol Unitat 2:Flexibilitat i desregulació laboral
Unitat3: La temporalitat en la contractació: causes i efectes Unitat 4: Elproblema de l'atur en les societats actuals: atur i població aturada
MODUL III: L'OCUPACIÓ EN EL MARC DE LA UNIÓ EUROPEA
Unitat 1: L'ocupació a Espanya i a Europa Unitat 2: Lospolítiques d'ocupació: les polítiques actives i les passives Unitat 3: L'estratègiaeuropea d'ocupació i les polítiques d'ocupació a Espanya
MÒDUL IV: CRISIS ECONÒMICA I CRISIS DEL TREBALL (Treball individual)
Capítol primer: La crisi econòmica actual Capítol segon:Efectes de la crisi econòmica sobre l'ocupació Capítol tercer:Col·lectius més desafavorits Capítol quart:Conclusions
Bibliografia
Bibliografia recomanada
AA.VV. (2010): "La reforma del mercado de trabajo" Papeles de Economía Española.
Madrid. Funcas
AA.VV. (2009): "La crisis del trabajo" Papeles de relaciones ecosociales y cambio global.
Madrid. Icaria
Banyuls,J i altres (2005): Economía laboral ypolítiques d'ocupació.
Valencia. Universitat deValencia
Cano,E (1996): "El trabajo precario: concepto y dimensiones" a Sánchez i La Roca: Economía crítica. Trabajo y medioambiente.
Valencia. Universitat deValencia
Gómez,V (2009): La reforma laboral enEspaña.
Madrid. BibliotecaNueva/Fundación Ortega y Gasset
González,S i Guillén, AM (2009): "La calidad del empleo en la Unión Europea.Debate político y construcción de indicadores" a Revista del Ministerio de Trabajo e Inmigración nº81
GonzálezRabanal, MC (2004): "El control de migraciones y la globalización de laseconomías. ¿Fenómenos compatibles? a Revistadel Ministerio de Trabajo y asuntos sociales nº 51
HerradorBuendía, FM (2002): "Aproximación teórica al fenómeno del desempleo: elcaso del desempleo de larga duración" a Revistadel Ministerio de Trabajo y asuntos sociales nº 35
Laparra,M (2006): La construcción del empleoprecario.
Madrid. Foessa
Palacio,JI i Alvarez, C (2005): El mercado detrabajo: análisis y políticas
. Madrid. Akal
Ruesga,SM (2002): Economía del Trabajo ypolítica laboral.
Madrid. Pirámide
Ruesga,SM i Fuji, G (2004): El trabajo en unmundo globalizado.
Madrid. Pirámide
www.ine.es
www. idescat.cat
www.gencat.cat/Empresa iOcupacio/Observatori del treball