Contextualització

Dades de la matèria

Any acadèmic
2012-13
Nom
FONAMENTS DE FINANÇAMENT EMPRESARIAL
Codi Assignatura/Matèria
101312
Centre
Facultat de Dret i Economia
Departament
ADMINISTRACIO D'EMPRESES I GESTIO ECONOMICA DELS RECURSOS NATURALS
Cicle
1
Tipologia
OBLIGATÒRIA
Extensió
1R Q AVALUACIO CONTINUADA
Crèdits ECTS
6.0
Hores
150.0
Percentatge d'ús de l'Idioma
Idioma
Percentatge d'ús
Anglès
0.0
Català
0.0
Castellà
0.0

Recomanacions (màx. 4000 caràcters)

És molt recomanable assistir a classe, treballar i lliurar els exercicis/casos demanats per el professor per portar l'assignatura al dia. La qual cosa implica que, cal treballar l’assignatura diàriament, llegir el apunts abans de la classe corresponent i resoldre la totalitat dels exercicis i casos a mesura que es vagin proposant. La dedicació horària, a casa, ha de ser de, com a mínim, 6 hores setmanals.
Igualment, és molt recomanable fer la totalitat de proves d’avaluació per facilitar l’aprenentatge i l’èxit de l’alumne.

Assignatura/matèria en el conjunt del pla d'estudis (màx. 4000 caràcters)

L’assignatura de Fonaments de Finançament s’imparteix a segon curs del Grau en ADE. Es tracta d’introduir a l’alumne en l’àmbit de les finances estructurals. Per més endavant, en cursos posteriors, poder continuar complementant els coneixements de l’àmbit financer.
Aquesta assignatura és important en el sentit que l’alumne podrà adquirir uns coneixements fonamentals relatius a les decisions financeres de caire estratègic que prenen les empreses i que, per tant, el prepararà per a poder treballar en una empresa realitzant les tasques relacionades.
Un aprofitament adequat de l’assignatura és imprescindible per entendre altres assignatures que estan directament relacionades dins el títol de Grau, i que s’imparteixen en altres cursos.

Fonaments de Finançament Empresarial de segon curs és corequisit de Direcció Financera de tercer curs. Per tal de superar Direcció Financera de tercer curs cal haver superat Fonaments de Finançament Empresarial de segon curs

Requisits per cursar-la

Prerequisits
Corequisits

Professorat

Nom
Correu
Horari de consulta
Crèdits teòrics
Crèdits pràctics
Ana Vendrell
ana.vendrell@aegern.udl.cat
consultar secretaria departament
0
Begoña Arias Terés
barias@aegern.udl.cat
consultar secretaria departament
18.3
Xavier Sabi
xavisabi@aegern.udl.cat
2.1

Competències

Competències estratègiques de la Universitat de Lleida

  • Domini de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.
    Objectius
    • Aplica els mètodes de valoració d’inversions als FNC futurs per la presa de decisions amb l’ajut del full de càlcul
    • Calcula el cost de finançament de cadascuna de les fonts de finançament a llarg termini mitjançant el full de càlcul
    • Calcula el cost de capital mig ponderat i prepara diferents escenaris possibles amb l’ajut del full de càlcul
    • Calcula l’efecte del endeutament sobre la rendibilitat de l’empresa mitjançant el full de càlcul
    • Calcula l’efecte del endeutament sobre el risc de l’empresa mitjançant el full de càlcul
    • Elabora el quadre de Fluxos Nets de Caixa (FNC) futurs d’un projecte d’inversió amb el full de càlcul
  • Correcció en l'expressió oral i escrita
    Objectius
    • Sintetitza el contingut d’un text o article
    • Utilitza i entén correctament el llenguatge financer
    • Distingeix els conceptes clau que es determinen en cada tema

Competències específiques de la titulació

  • Identificar i interpretar els factors econòmics, ambientals, polítics, sociològics i tecnològics en els àmbits local, nacional i internacional i la seva repercussió sobre les organitzacions.
    Objectius
    • Coneix els efectes dels preus dels actius reals i financers sobre la rendibilitat de les inversions productives
    • Coneix el concepte d’estructura financera i els referents a utilitzar per part de les empreses
    • Coneix els efectes dels preus dels actius financers i del mercat sobre el cost de finançament
    • Coneix els efectes positius o negatius de l'endeutament empresarial en base a l'entorn econòmico-financer
    • Coneix els efectes de l'entorn econòmico-financer sobre la capacitat d'endeutament empresarial
  • Ocupar les funcions relacionades amb les diferents àrees funcionals d'una empresa i institucions.
  • Aplicar tècniques instrumentals en l'anàlisi i solució de problemes empresarials i en la presa de decisions.
    Objectius
    • Determina la importància que té la funció financera en una empresa Identifica els diferents elements financers que composen un projecte d’inversió Elabora el quadre de Fluxos Nets de Caixa (FNC) futurs d’un projecte d’inversió amb el full de càlcul Aplica els mètodes de valoració d’inversions als FNC futurs per la presa de decisions amb l’ajut del full de càlcul Distingeix els cicles financers i ho relaciona amb la generació i la necessitat de finançament Coneix el concepte d’equilibri financer i sap si una empresa està equilibrada Calcula el fons de maniobra mitjançant el balanç de l’empresa Calcula el cost de finançament de cadascuna de les fonts de finançament a llarg termini mitjançant el full de càlcul Calcula el cost de capital mig ponderat i prepara diferents escenaris possibles amb l’ajut del full de càlcul Identifica les diferents teories financeres de l’estructura de capital Calcula l’efecte del endeutament sobre la rendibilitat de l’empresa mitjançant el full de càlcul Calcula l’efecte del endeutament sobre el risc de l’empresa mitjançant el full de càlcul Identifica les diferents teories financeres sobre la decisió de dividends
  • Conèixer els principis morals, ètics i la responsabilitat legal i social, derivada de les pròpies actuacions i les de la institució.
  • Elaborar, interpretar i auditar la informació economicofinancera d'entitats i particulars i prestar-los assessorament.
    Objectius
    • Sense Traduir - Distingue los conceptos clave que se determinan en cada tema. Sintetiza el contenido de un texto o artículo. Define el ámbito financiero y su objetivo. Determina la importancia que tiene la función financiera en una empresa. Conoce el concepto de inversión productiva. Elabora el cuadro de Flujos Limpios de Caja (FNC) futuros de un proyecto de inversión con la hoja de cálculo. Distingue la tipología de inversiones productivas. Domina los métodos de valoración de inversiones y sus limitaciones. Aplica los métodos de valoración de inversiones a los FNC futuros por la toma de decisiones con la ayuda de la hoja de cálculo. Distingue los ciclos financieros y lo relaciona con la generación y la necesidad de financiación. Enumera y clasifica las principales fuentes de financiación a qué puede recorrer la empresa. Conoce el concepto de equilibrio financiero y sabe si una empresa está equilibrada. Calcula el fondo de maniobra mediante el balance de la empresa. Calcula el coste de financiación de cada una de las fuentes de financiación a largo plazo mediante la hoja de cálculo. Calcula el coste de capital medio ponderado y prepara diferentes escenarios posibles con la ayuda de la hoja de cálculo. Identifica las diferentes teorías financieras de la estructura de capital. Calcula el efecto del endeudamiento sobre la rentabilidad de la empresa mediante la hoja de cálculo. Calcula el efecto del endeudamiento sobre el riesgo de la empresa mediante la hoja de cálculo.
  • Intervenir en operacions pròpies d'entitats i mercats financers.

Competències transversals de la titulació

  • Ser capaç de treballar i d'aprendre de forma autònoma i simultàniament interactuar adequadament amb els altres, cooperant i col·laborant.
    Objectius
    • Sintetitza el contingut d’un text o article Detecta errors i proposa la forma de corregir-los Resol els supòsits seguint l’ordre correcte Utilitza i entén correctament el llenguatge financer Determina les tasques del directiu financer Identifica el binomi inversió-finançament Coneix el concepte d’inversió productiva Elabora el quadre de Fluxos Nets de Caixa (FNC) futurs d’un projecte d’inversió amb el full de càlcul Distingeix la tipologia d’inversions productives Aplica els mètodes de valoració d’inversions als FNC futurs per la presa de decisions amb l’ajut del full de càlcul Distingeix els cicles financers i ho relaciona amb la generació i la necessitat de finançament Coneix el concepte d’equilibri financer i sap si una empresa està equilibrada Calcula el fons de maniobra mitjançant el balanç de l’empresa Distingeix clarament entre deute i capital Coneix les fonts de finançament a llarg termini i els seus avantatges i inconvenients Calcula el cost de finançament de cadascuna de les fonts de finançament a llarg termini mitjançant el full de càlcul Calcula el cost de capital mig ponderat i prepara diferents escenaris possibles amb l’ajut del full de càlcul Aplica els mètodes de valoració d’inversions als FNC futurs per la presa de decisions amb l’ajut del full de càlcul Distingeix els cicles financers i ho relaciona amb la generació i la necessitat de finançament Coneix el concepte d’equilibri financer i sap si una empresa està equilibrada Calcula el fons de maniobra mitjançant el balanç de l’empresa Distingeix clarament entre deute i capital Coneix les fonts de finançament a llarg termini i els seus avantatges i inconvenients Calcula el cost de finançament de cadascuna de les fonts de finançament a llarg termini mitjançant el full de càlcul Calcula el cost de capital mig ponderat i prepara diferents escenaris possibles amb l’ajut del full de càlcul Coneix el concepte d’estructura financera i els referents a utilitzar per part de les empreses Coneix els efectes de l’endeutament sobre la rendibilitat i sobre el risc de l’empresa Calcula l’efecte del endeutament sobre la rendibilitat de l’empresa mitjançant el full de càlcul Calcula l’efecte del endeutament sobre el risc de l’empresa mitjançant el full de càlcul Coneix els efectes d’una política de dividends expansiva i restrictiva en les empreses
  • Capacitat de crítica i autocrítica.
    Objectius
    • Distingeix conceptes clau: es determinen en cada tema Detecta errors i proposa la forma de corregir-los Determina la importància que té la funció financera en una empresa Distingeix els cicles financers i ho relaciona amb la generació i la necessitat de finançament Coneix el concepte d’equilibri financer i sap si una empresa està equilibrada Calcula el fons de maniobra mitjançant el balanç de l’empresa Distingeix clarament entre deute i capital Coneix les fonts de finançament a llarg termini i els seus avantatges i inconvenients Coneix el concepte d’estructura financera i els referents a utilitzar per part de les empreses Coneix els efectes de l’endeutament sobre la rendibilitat i sobre el risc de l’empresa Coneix els efectes d’una política de dividends expansiva i restrictiva en les empreses
  • Treball en equip i lideratge.
    Objectius
    • Resol els supòsits seguint l’ordre correcte Elabora el quadre de Fluxos Nets de Caixa (FNC) futurs d’un projecte d’inversió amb el full de càlcul
  • Actuar sobre la base del rigor, el compromís personal i l’orientació a la qualitat.
    Objectius
    • Detecta errors i proposa la forma de corregir-los Resol els supòsits seguint l’ordre correcte Elabora el quadre de Fluxos Nets de Caixa (FNC) futurs d’un projecte d’inversió amb el full de càlcul
  • Capacitat d'organitzar i planificar.
    Objectius
    • Resol els supòsits seguint l’ordre correcte Elabora el quadre de Fluxos Nets de Caixa (FNC) futurs d’un projecte d’inversió amb el full de càlcul
  • Capacitat d'anàlisi i de síntesi.
    Objectius
    • Distingeix conceptes clau: es determinen en cada tema Sintetitza el contingut d’un text o article Defineix l’àmbit financer i el seu objectiu Determina la importància que té la funció financera en una empresa Determina les tasques del directiu financer Coneix el concepte d’estructura financera i els referents a utilitzar per part de les empreses Identifica les diferents teories financeres de l’estructura de capital Coneix els efectes de l’endeutament sobre la rendibilitat i sobre el risc de l’empresa Calcula l’efecte del endeutament sobre la rendibilitat de l’empresa mitjançant el full de càlcul Calcula l’efecte del endeutament sobre el risc de l’empresa mitjançant el full de càlcul Identifica les diferents teories financeres sobre la decisió de dividends Coneix els efectes d’una política de dividends expansiva i restrictiva en les empreses Identifica el binomi inversió-finançament Distingeix conceptes clau: es determinen en cada tema Sintetitza el contingut d’un text o article Defineix l’àmbit financer i el seu objectiu Determina la importància que té la funció financera en una empresa Determina les tasques del directiu financer Identifica el binomi inversió-finançament Domina els mètodes de valoració d’inversions i les seves limitacions Aplica els mètodes de valoració d’inversions als FNC futurs per la presa de decisions amb l’ajut del full de càlcul Enumera i classifica les principals fonts de finançament a quines pot recórrer l’empresa Distingeix clarament entre deute i capital Coneix les fonts de finançament a llarg termini i els seus avantatges i inconvenients Calcula el cost de finançament de cadascuna de les fonts de finançament a llarg termini mitjançant el full de càlcul Calcula el cost de capital mig ponderat i prepara diferents escenaris possibles amb l’ajut del full de càlcul

Continguts

Continguts de la matèria

Els continguts de l’assignatura són els que s’estudien en l’àmbit de les finances estructurals que fan referència a totes les qüestions que afecten a l’empresa de manera estratègica, és a dir, que comprometen a l’empresa per un període llarg de temps.

 

Les qüestions concretes a estudiar són:

-          Les decisions financeres concretes que pertoquen al directiu financer en l’empresa.

-          Conèixer les diferents fonts de finançament a quines pot acudir l’empresa per finançar les seves inversions.

-          Comprendre quins riscos comporta escollir un tipus de finançament o un altre.

-     Saber calcular el cost de la utilització de les diverses fonts de finançament que utilitza l’empresa.

-     Com s’han de descriure les inversions empresarials des del punt de vista financer, en termes quantitatius.

-          Quins aspectes econòmics cal valorar de les inversions empresarials.

-          Com interpretar els resultats obtinguts de l’avaluació de les inversions empresarials. Determinar si una inversió és rendible o no.


TEMARI:

 

TEMA 1: LES FINANCES EN L’EMPRESA.

1.1. EVOLUCIÓ HISTÒRICA DE LES FINANCES.

1.2. LA FUNCIÓ FINANCERA I EL PAPER DEL DIRECTOR FINANCER.

1.3. LA INFORMACIÓ FINANCERA EN ELS ESTATS COMPTABLES.

1.4. L’OBJECTIU FINANCER.

1.5. FINANCES OPERATIVES I FINANCES ESTRUCTURALS.

 

 

TEMA 2: L’ESTRUCTURA FINANCERA DE L’EMPRESA.

2.1. ELS CICLES FINANCERS.

2.2. LES FONTS DE FINANÇAMENT I LES SEVES MODALITATS.

2.3. EL FONS D’AMORTITZACIÓ O AUTOFINANÇAMENT PER MANTENIMENT.

2.4. EL FINANÇAMENT EXTERN O DE MERCAT.

 


TEMA 3: EL COST DEL CAPITAL A LLARG TERMINI.

3.1. CONCEPTE DEL COST DE CAPITAL.

3.2. EL COST DELS RECURSOS FINANCERS ALIENS.

3.3. EL COST DELS RECURSOS FINANCERS PROPIS.

3.4. EL COST MIG PONDERAT DEL CAPITAL.          

 


TEMA 4: L’ANÀLISI COST-VOLUM-BENEFICI 

4.1. INTRODUCCIÓ A L’ANÀLISI COST-VOLUM-BENEFICI.

4.2. EL PUNT MORT O LLINDAR DE RENDIBILITAT DE L’EMPRESA.

4.3. LA RAÓ DEL PALANQUEJAMENT OPERATIU.

4.4. RENDIBILITAT FINANCERA I GRAU D’ENDEUTAMENT.

4.5. L’ENDEUTAMENT I LA INESTABILITAT DEL BENEFICI. LA RAÓ DEL PALANQUEJAMENT

        FINANCER.



TEMA 5: LA DECISIÓ D’INVERSIÓ MITJANÇANT L’ANÀLISI DE PROJECTES D’INVERSIÓ.

5.1. INTRODUCCIÓ.

5.2. CONCEPTE D’INVERSIÓ I DE PROJECTE D’INVERSIÓ.

5.3. VARIABLES BÀSIQUES A CONSIDERAR EN LA VALORACIÓ FINANCERA D’UN PROJECTE   D’INVERSIÓ.

5.4. LA CLASSIFICACIÓ DE LES INVERSIONS.

 


TEMA 6: EINES D’ANÀLISI DE LES INVERSIONS.

6.1. INTRODUCCIÓ.

6.2. MÈTODES D’ANÀLISI D’INVERSIONS ESTÀTICS.

6.3. MÈTODES D’ANÀLISI D’INVERSIONS DINÀMICS: ACTUALITZACIÓ DELS FLUXOS NETS DE CAIXA.

6.4. EL VALOR ACTUAL NET (VAN) O VALOR CAPITAL (VC).

6.5. LA TAXA INTERNA DE RENDIBILITAT (TIR) O TAXA DE RETORN.

6.6. EL TERMINI DE RECUPERACIÓ DESCOMPTAT (TRD)O “PAYBACK” DESCOMPTAT.

Bibliografia

Bibliografia recomanada

Els recursos de l’assignatura estaran disponibles al Campus Virtual. Les classes presencials es complementaran amb “material de suport” de l’assignatura. Aquest consistirà en apunts sintètics dels temes, material de suport informàtic, pràctiques, exercicis i casos que seran els que complementaran l’ajut necessari per assolir les competències i el nivell de comprensió i coneixements necessaris.

Aquests recursos estaran disponibles al campus virtual a mesura que vagi avançant el curs.

 

Brealey, R.; Myers, S. (1999). Fundamentos de financiación empresarial. Madrid: McGraw-Hill.

Faus, J. (2001). Políticas y decisiones financieras para la gestión del valor de la empresa. Estudios y Ediciones IESE.

Fernández, L. (2007). La práctica de las finanzas de empresa. Madrid: Delta Publicaciones.

Pradas, L., Gómez, P. i Mañes, C. (2010). Inversió Empresarial. Barcelona: FUOC.

Martínez, E. (2005). Finanzas para directivos. Madrid: McGraw-Hill.

Mascareñas, J. (2010) Finanzas para directivos. Madrid: Pearson.

Suárez Suárez, A. S. (2005). Decisiones óptimas de inversión y financiación en la empresa. Madrid: Editorial Pirámide.

Termes, R. (1998). Inversión y coste de capital. Manual de Finanzas. Madrid: McGraw-Hill.